WYSPA BOGA – KORSYKA

„Pachnąca wyspa”. Miejsce zaskakujące, różnorodne. Czasem łagodne, by za chwilę zaskoczyć nas swą dziką, nieujarzmiona naturą. Wyspa starożytnego świata, włoskich księstw, francuskich władców. Wreszcie wyspa Napoleona, który do dziś znajduje się w „panteonie jej synów”. Według żywej wciąż legendy, Pan Bóg stworzył ją siódmego dnia, gdy już był zmęczony i zapragnął w jednym miejscu umieścić wszystkie cuda swego świata.

Korsyka – wyspa piękna, stała się bohaterem kolejnego przewodnika Michelin Wydawnictwa Bezdroże. Jest to rzetelna, ciekawa oraz bardzo praktyczna pozycja. Niewątpliwie pozytywnie mnie zaskoczyła. Michelin tworzy swoje przewodniki przeszło 100 lat i ich profesjonalizm oraz wartość merytoryczna nie ulega wątpliwości.

Mnóstwo praktycznych informacji, wskazówek, rad. Ale przede wszystkim odkrywanie miejsc krok po kroku. Bardzo szczegółowo opisane warunki geograficzne, które wpływają na klimat, a co za tym idzie na wybór dogodnego czasu podróży. Ukształtowanie terenu oraz jej różnorodność są atutami Korsyki i to właśnie im twórcy poświęcają dużo miejsca.

Propozycje wycieczek od jedno do kilkudniowych, w tym piesze, rowerowe, samochodowe, a nawet konne są prawdziwym atutem. Opisane atrakcje wyspy jak niezliczone festiwale, eventy, które odbywają się tu cały rok. Sportowe propozycje  – nurkowanie, żaglowanie, wspinaczki górskie, czy też uzdrowiska termalne lub zajęcia rzemiosła artystycznego stanowią przyjemną lekturę, która wprost zachęca do wyjazdu.

Osobny rozdział poświęcony jest sztuce. I tu muszę przyznać duży plus dla autorów. Opisana architektura sakralna, obronna czy też sztuka ludowa daje wiedzę o dziełach Korsyki.

ABC architektury to schematy budowli niczym z podręczników historii sztuki. Zawiera podstawowe nazwy, określenia, przekroje oraz kolorowe ilustracje.

Odkrywanie Korsyki z Michelin to przeszło 230 stron opisanych miast, miasteczek, wsi, atrakcji turystycznych. Każda z nich zawiera: mapę, informację o położeniu, najważniejsze zabytki, piękno przyrodnicze, atrakcje dla dzieci, zestaw praktycznych rad jak noclegi, restauracje czy też trasy turystyczne do pokonania samochodem.

W przewodniku znajduje się również miejsce na legendy oraz interesujące opowieści, których na Korsyce nie brakuje. Wiecie na przykład dlaczego La Castagniccia nazywana jest „krainą kasztanów jadalnych”, ilu sławnych ludzi bywało na Korsyce, co to jest pozzines, lub z czego słynie Calvi? Jeśli nie, to koniecznie musicie sięgnąć po tą pozycję.

Oczywiście znajdziecie tu wszystkie tradycyjne części przewodników m.in. mapy, plany, indeks miejsc, formalności przedwyjazdowe, propozycje dotarcia.  Wszystko podane w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Dodatkowo całość wzbogacona sporą ilością ładnych, kolorowych zdjęć.

Tak jak Michelin nadaje gwiazdki restauracjom, które zasługują na uznanie, tak i w swoich przewodnikach gwiazdki otrzymują najważniejsze atrakcje danego miejsca. Jak czytamy na stronach Wydawnictwa: “Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.”

Przewodnik „Korsyka” na pewno zagości w mojej walizce podczas następnej wyprawy. Już zaznaczyłam sobie „must see” pięknej wyspy.

 

ZIELONY PRZEWODNIK – KORSYKA

Wydawnictwo Bezdroże

Wydanie II Kraków 2011